dissabte, 28 d’agost de 2010

PLAÇA DE LA FONT

La Font monumental de 1883

A punt de finalitzar el mandat municipal del bienni 1881-1883, la Corporació de la Vila integrada per l'alcalde senyor Martí Noguer, que devia deixar del seu càrrec el darrer dia del mes de juny, va sorprendre tothom quan pocs dies abans del seu relleu anunciava la transformació urbanística de la Plaça de la Font. Iniciant-se les obres immediatament.

La tal plaça és un espai de forma irregular on desemboquen varius carrers, el de Caritat, el de La Font, Rabal Inferior i el carrer Ample. La intenció era convertir el lloc en un espai agradable i urbà al mig del qual es col•locaria una font monumental coronada per un fanal de grans dimensions que fos suficient per a enllumenar la plaça, tan freqüentada de gent com abandonada de conservació. Aquell fanal d'enllumenat a gas es deixaria encès tota la nit perquè servís de guia als vianants.

En aquell lloc ja existia una antiga i primitiva font, que donava nom a l'espai, es trobava situada a la paret de la part de ponent de la plaça, al costat de la cantonada amb el carrer de la Font. Fins no feia gaire temps, concretament fins el mes d'agost de 1882, en que fou inaugurada la Font Monumental de Plaça Nova, era la única font pública que hi havia per proveir la Vila d'aigua potable.

Aquella antiga font es passava inservible bona part de la temporada d'estiu a causa de la pertinaç sequera i al desviament que uns anys enrere, s'havia fet de la deu que l'alimentava. L'entorn, un lloc de pas gens acollidor, s'havia anat degradant mica en mica i deixat a la seva sort pels veïns i usuaris i completament abandonat pels serveis de manteniment municipals.

Es volia transformar aquell entorn i convertir-lo en un lloc agradable i amè, edemes d'útil pels veïns de la barriada. L'obra que es volia fer contemplava elevar la font mitjançant una base de carreus ajustats en filades que la mantindrien aïllada del paviment de la plaça per a evitar que les aigües, que tan abundants baixaven en època de pluges pel carrer Caritat, no la malmetessin, i es deixava a ambdós costats, espai suficient per facilitar la circulació de carruatges. Es projectà també la plantació de plataners a tot el voltant de la font; aquests però no arrelarien i finalment van ser arrencats.

EL VEÏNAT DE VILA-SECA

Vila-seca és un agregat del poble de Palafrugell que evolucionà fins a convertir-se en veïnat i en l’actualitat, degut al creixement urbaní...