diumenge, 28 d’agost de 2011

FESTIVAL DE BELLESA DE PALAFRUGELL DE 1921

La nit de dissabte 26 de febrer de 1921 va tenir lloc al saló teatre del Centre Fraternal el Festival de Bellesa i Ball de Pinyata de Palafrugell. El certamen va assolir un bon èxit entre els vilatans i va ser força considerable el nombre de senyoretes que hi participaren. Fou també molt nombrosa l'assistència d'espectadors que, edemes de gaudir del ball, volien cooperar a la finalitat benèfica de la festa.

La festa fou organitzada amb la finalitat benefica de recaptar fons per l'Asil de Vells Desemparats de la localitat. El ball de pinyata és una manifestació de caràcter pagà, que es celebra durant el temps de Carnestoltes, abans de la Quaresma cristiana, i és una festa on al mig de la sala hi ha una panera penjada, d'on surt una cinta, i en la qual els organitzadors del ball han introduït un grapat d'obsequis. Durant la mitja part del ball la senyoreta guanyadora del concurs es l'encarregada d'estirar la cinta que obre la pinyata. Els obsequis, de la més variada naturalesa, podien consistir en pastilles de sabó, raspalls, pintes, cigars purs, pollastres, etc.

El programa musical va anar a càrrec de l'orquestra "Els Montgrins", que lluïren la seva mestria interpretant unes esplèndides peces de ball.

Acabada la primera part del ball va tenir lloc el quadre del Ball de la Pinyata, del qual sortí afavorida la gentil senyoreta Carme Pruneda. Durant la segona es va verificar el concurs de bellesa.

Per a l'elecció de les guanyadores, que fou rebuda amb generals mostres d'aprovació pel nombrós públic assistent, els premis van ser atorgats a Neus Costals, Enriqueta Cofan i Margarida Poch. Designació que es traduí en una forta ovació en anar a recollir els premis.
El resultat econòmic del festival, va resultar satisfactori, car un cop pagades les despeses hi va resultar un sobrant de 169,05 ptes. per l'Asil de Vells. Paral•lelament els organitzadors de la festa, que havien endegat una recapta a favor del mencionat establiment, recolliren de diverses organitzacions i particulars un centenar llarg de pessetes.

BIBLIOGRAFIA I DOCUMENTACIÓ

HEMEROTECA DIGITAL AMP
MUNDO GRAFICO, Año XI, Núm. 490. 23 de marzo de 1921. MADRID.

EL VEÏNAT DE VILA-SECA

Vila-seca és un agregat del poble de Palafrugell que evolucionà fins a convertir-se en veïnat i en l’actualitat, degut al creixement urbaní...