dilluns, 1 de setembre de 2014

LA PLAÇA DE LA FONT

Hi hagué un temps que fent honor al nom que rebia la plaça, de la font rajava bona aigua de boca. Actualment, tret del seu valor històric i ornamental, que en té sobradament, el monument només fa la funció de fanal.
Enguany fa 131 anys de la seva construcció. La seva instal·lació fou una decisió insòlita per inesperada, ja que el mes de juny de 1883, data de la seva construcció, finalitzava el manament consistorial, llavors era de durada bianual. I en Martí Noguer, l’alcalde sortint, que devia deixar del seu càrrec el darrer dia del mes de juny, va sorprendre tothom quan pocs dies abans del seu relleu anuncià la transformació urbanística de la Plaça de la Font. Les obres s'iniciaren immediatament.En aquest lloc ja existia una font molt antiga, que des del segle XVI donava nom al rodal. El sortidor estava adossat a la paret de ponent de la plaça i durant molts anys fou l’única font pública que hi hagué a Palafrugell per proveir d’aigua potable la vila, i així continuà fins que fou inaugurada la Font Monumental de Plaça Nova l’agost de 1882.
La intenció de l’alcalde era convertir l’espai irregular que era la cruïlla del carrer-riera de la Caritat amb el de la Font, en un lloc més agradable segons la concepció urbanística de l’època, al mig del qual s’hi col·locaria una font monumental coronada per un fanal de gas de grans dimensions que fos suficient per a enllumenar la plaça. El fanal es deixaria encès durant tota la nit perquè servís de guia els vianants.
La font existent estava massa atrotinada i havia envellit malament, a la manera com ho fa molta gent, disgustada amb els de la vila. A l'estiu quan feia més falta es resistia a servir aigua i es passava inservible bona part de la temporada calorosa, deien a l'ajuntament que això era normal, degut a la sequera estival i a un desviament inadequat que s’havia realitzat feia uns anys sobre la deu que l’alimentava. Amb la nova font aquella informalitat manifesta asseguraven que s'acabaria. I així va ser.
Fa uns anys la secció d'espeleologia de l'Agrupació Excursionista de Palafrugell, va fer unes prospeccions als aqüífers subterranis del poble, buscaven desvetllar les incògnites seculars que amoïnen la població, sobre una possible xarxa aquàtica que s'estén a sota del poble, una mena de galeries i sales artificials elaborades misteriosament pels antics habitants. La llegenda així ho diu, encara que ningú en vol parlar. Sembla que s'avergonyeixen de creure en eixes tradicions.
Com deia, els joves intentaren descobrir la connexió, entre la deu del Casal Popular i la Font de la Plaça. Van fer una exploració física dels llocs i no la veieren, però aportaren molta informació interessant. Potser els mancà una proba de coloració que hauria desvetllat aquest o altres parts del misteri.

EL VEÏNAT DE VILA-SECA

Vila-seca és un agregat del poble de Palafrugell que evolucionà fins a convertir-se en veïnat i en l’actualitat, degut al creixement urbaní...