
Avui hem anat a esmorzar a Cala Pedrosa. Tenim per costum el fer-ho de tant en tant. No tant sovint com ens agradaria. Per anar be s’hi ha de baixar d’hora. Si pot ser, tant com per poder anticipar-nos a la sortida del sol.
Baixem a peu des de la carretera de Tamariu, el darrer poble de la Costa Brava en ser descobert pel turisme de Capital. Al principi l’antiga cala de pescadors de Tamariu va ser ignorada durant molt de temps per no reunir els requisits necessaris que precisa societat benestant per lluir-se, i queda molt apartada, inclús pels mateixos palafrugellencs. Va continuar així fins que les aglo

Antigament pels palafrugellencs Tamariu era la platja dels pobres, i fou tant ignominiosament oblidada que la població no conegué la brillor de la llum elèctrica fins que no havien passat trenta anys de la seva arribada a la Vila de Palafrugell. A la Cala s’hi anava llavors pel camí que surt de la Vila des del carrer de La Tarongeta i passa per Vila-seca i la Font d’en Cruanyes.
L’esclat de la Primera Gran Guerra el 1914, provocà el tancament de fronteres i una forta crisi a la indústria surera del poble que avocà molts homes a l’atur. Per tal d’atenuar les dificultats de les famílies afectades i donar ocupació els caps de casa, l’ajuntament projectà la construcció d’un camí carreter que sortís del camí dels Ermitans, antic vial que passava primer per sota El Bruguerol i desprès al costat mateix del Mas del Cabo, abans d’enfilar-se a la muntanya del santuari de Sant Sebastià. Fou l’embrió de la carretera actual, ideada més per fer una obra de caritat als damnificats de la vila que per facilitar les comunicacions dels pescadors de Tamariu. El nou camí arrencava un cop passat el Pont d’En Cassaca i aprofitava el traçat d’un vell corriol existent que des de la Musclera baixava a Tamariu.


Des d’allà s’inicia i descen, precoçment ballarí, de l’estret corriol que ens conduirà a la Cala. El camí devalla com un dansaire que segueix el ritme de la música interpretada i acabarà, del tot entregat, exhaust arran de l’aigua, quan la orquestra deixi de tocar.
Anem baixant pel pendent i ens endinsem en una atapeïda floresta que cobreix

Pendent avall arribarà el moment que se’ns mostri la conjunció que no em canso de

Arribats a la cala veiem una barca amb dos homes

La Pepita i la Maria, les dones, surten a rebre’ls, volen saber com a anat la pesca. Aquest cop l’esmorzar el farem de garoines. El peix que han fet es deixarà per l’hora de dinar.
La Cala Pedrosa fa honor al seu nom. És plena de còdols d’un bon tamany, que no faciliten gens la presencia dels banyistes i això la fa diferent. És una platja fonda, típica de les rieres curtes i estretes que concentren molt més l’erosió. A cada

En aquests rodals de mar es pesca el peix blau, la sardina, l’anxova i els verats. Ha de ser de bon matí, com ho fan en Jordi i el Joan per tirar la sonsera i marisquejar als esculls de Sa Galera. A l’hivern tiren l’art.
A l’interior de la botiga de Cala Pedrosa vaig

L’Entaulament el fem llarg, sense interrupció, ens ha servit també per cobrir el dinar. Contemplo les fotografies penjades a les parets. Veig una d’en Jaume Sala, conegut als encontorns per “Met Xerraire”, l’avi matern del Jordi. Està assegut damunt la barca. És feta per l’artista local Pere Palahí, als anys quaranta. L’avi Met sabia molt de peix i pesca, i no necessitava fer servir, com es Coix Maldo, unes altres arts de pesca massa sorolloses.

Comentaris