diumenge, 4 de gener de 2009

L’extrany atemtat del 8 de Febrer de 1887

L’hem volgut titllar d’extrany perque mai no es va arribar a saber qui va cometre l’atemptat contra el cementiri de Palafrugell, ni quines eren les raons que el dugueren a perpretar-lo. Era aquell un temps en que les societats obreres estaven molt esteses i arrelades a la vila, com també ho estava el lliberalisme i el catalanisme, sense oblidar-nos de les organitzacions anarquistes i la francmaçoneria.
No voldrien omitir, el litigi que també en aquelles dates enfrontava al rector de la vila, Miquel Ferrer, amb el Consistori Municipal, l'enfrontament durava des de l’any 1882. El segon cementiri, llavors es trobava a la baixada dels Forns, estava a punt d’assolir la seva màxima capacitat i ja es fregava la saturació, era del tot imprescindible construir-ne un de nou.
El Consistori demanà el 1883 l’arquitecte provincial que determinés quin era l’indret més adient per a la construcció del nou fossar. D’entre les seves propostes triaren el paratge de La Portalada i compraren els terrenys amb els diners que els deixà l’industrial Josep Barris i Buxó.
Mentrestant i de forma interessada, l’any 1885, el rector Ferrer i l’Obra parroquial començaven pel seu compte la construcció d’un nou cementiri de titularitat eclesiàstica al paratge de Morena. El nou cementiri catòlic s’inaugurava aquella tardor i el governador civil denegava l’Ajuntament el permís per construir-ne el seu. El cementiri del rector passaria a ser de propietat municipal l’octubre de 1908.
La noticia de l’acció destructiva contra els murs del cementiri va tenir un gran resó públic i el comentari de l’incident aparexia a La Vanguardia del diumenge dia 13 de Febrer, també fou ampliament comentat entre els vilatans i noticia destacada per a aquells que residien lluny del poble, com ho demostra la carta enviada per Sebastià Ristol, administrador dels Rosés, que vivía a la Can Roger i es conserva a l’Arxiu Municipal.
Cal remarcar en la misiva de Ristol la insinuació que fa sobre l’autoria de l’atemptat apuntant cap a “la mano negra”, presumpta organització anarquista secreta que actuava a Andalusia a finals del segle XIX.

El text de noticia a La Vanguardia, diu Així:
“—El día 8, una serie de detonaciones espantosas alarmaron al vecindario de Palafrugell. Inquirida la causa, resultó que todo era debido á la explosión dé unos cuantos cartuchos de dinamita que habían sido colocados junto á las tapias del cementerio católico de la villa, sin que produjeran daño de consideración en las paredes.
Este atentado inicuo ha llenado de indignación al vecindario todo, y demuestra que ni la mansión de los muertos merece ya respeto á los criminales.”


La Carta de Sebastià Ristol descriu a Manuela Rosés, resident a Barcelona, notícies esdevingudes a la vila de Palafrugell :
Palafrugell 15 febrero de 1887
Sa. Da. Manuela Rosés de Fleix
Muy apreciada Señora desearia que sen contrase con perfecta salud a Dios gracias. Sabra que la mano negra sea dejado ver en en Pafafrugell el dia 8 pucieron 23 cartuchos de dinamita a las paredes del Sementerio Catolico que gracias a Dios no es plotà mas que el piston osea el fulminate y el restante del cartucho quedo cargado, eran lasdos de la madrugada que parecia que tronaba, no sesabe quien a sido por a hora.

Sabra quel dia 10 por la noche se puso a nevar el dia seguiente la nieve llegaba el pie del cazador en el tarat y a la xida a dal la porta dela botiga la lacuyna parecia una ventana, en el grané parecia en la calle por el viento fuerte que a sia que pasaba por las parcianas la trajeramos en seguida.
Cuando bajaba la escalera de la fabrica cayé des quena y quedo sin sentido en seguida binió el medico y me miro y medijo que era la patacada y estado dos dias en cama y gracias a Dios y todabia esta llobiendo.
Sabra que Martinito Maria Angela Esposa y Madre gosan de perfecta salud.Y soy de uste SSS
Sebastian Ristol
P.D. trajeron tres mayals y medio de aseite de sals y cuando las ayan molidas todas lescribireSabra quel caliptus esta cubierto de nieve y las gardenias es tan dentro y lo roser y otras flores.

EL VEÏNAT DE VILA-SECA

Vila-seca és un agregat del poble de Palafrugell que evolucionà fins a convertir-se en veïnat i en l’actualitat, degut al creixement urbaní...