ELS GUARDACANTONS

Carrer de les Cases Noves cantonada carrer de la Torre dels Moros
Els guardacantons són uns elements arquitectònics ja en desús que es situaven a terra encastades a les cantonades dels carrers abans de la generalització de les voreres. És un element que es va emprar també per a protegir les llindes dels portals per on accedien els carros amb la finalitat de mantenir les rodes separades de la cantonada.Carrer de Pals cantonada carrer Regencós
Generalment es confeccionaven amb pedra calcària donant-los-hi forma cònica de tal manera que l'arrodoniment de la seva superfície guiava la roda dels carros sense que aquestes s'enganxessin al mur, alhora que les separava de l'edificació. Hi han exemples de guardacantons o guarda-rodes amb formes i materials artísticament elaborats i d'altres que no ho estaven gens utilitzant-se per a fer la mateixa funció pedres bordes, prou dures i sense refinar.


Carrer Ample cantonada carrer Guifré
Placeta carrer del Vilar amb el carrer de la Font

L'ús de guardacantons va viure el seu moment àlgid al segle XVIII i principis del XIX i tot i que ja han desaparegut molts exemplars de la geografia urbana encara en queden alguns elements d'aquest ús a Palafrugell. Un patrimoni antic que cal preservar.

Comentaris

Noi_del_87 ha dit…
Ho he vist tota la vida i no m'hi havia aturat a pensar mai, ho tenia com una cosa interioritzada i que em passava pràcticament desapercebuda.
Només comentar que el guardacantons de la primera foto està situat a la cantonada del carrer de les Cases Noves cantonada carrer de la Torre dels Moros, i no Anselm Clavé.
Ramix ha dit…
Tens tota la raó Noi_del_87. He esmenat la meva errada. Gràcies per la teva observació!. Salutacions

Entrades populars d'aquest blog

EL MISSATGE ÉS A LA XEMENEIA

DIMARTS, MARÇ, MARTÍ

EL CAMP D’EN GRASSOT