DINS LA VILA VELLA

Entre els carrers de Cavallers, Valls, i Pi i Margall, també s’inclou Plaça Nova, es troba el nucli antic de la Vila. Dins aquest perímetre, amb algunes excepcions, s’haurien de trobar els edificis més vells del poble. Els vials que hem enumerat ressegueixen sensiblement la traça de l’antiga muralla, que durant segles envoltà la població; Palafrugell va ser Castell abans que Vila. D’aquell recinte fort ja no en queden rastres, les murades del passat van desaparèixer sota la piqueta municipal al segle XIX. És lamentable!.
Dins aquell robust perímetre, -Pasqual Madoz va arribar a dir que els murs feien 50 peus d’alçada-, s’aixecaren els edificis més emblemàtics de la població, l’església i can Roses en son exemple dels més antics, però també s’hi van estar la Casa del Prior, en el seu lloc hi ha ara la farmàcia Sunyer. La de Santa Anna de Barcelona fou una senyoria a la qual pertanyien les cases, els homes, les bèsties, els molins, els prats, els boscos, els rius i els mars de Palafrugell, amb tots els peixos que nedessin en les seves aigües i les aus que solquessin el cel al seu damunt. Sóc de l’opinió que l’enumeració que acabo de fer és una relació més pròpia de déus que d’homes. Què hi farem!.
Dintre muralles hi havia el cementiri, una presencia que no desdeia entremig les cases perquè existia bona sintonia entre la vida i la mort. És una relació de la qual no conec hostilitats remarcables. No hi ha discussió possible!. També hi havia la casa on s’aplegava el sometent, una força armada de naturalesa civil i propera a la gent que vetllava per la seguretat dels nostres avantpassats molt abans que d’això s’encarreguessin les forces i els cossos de seguretat de l’estat. Hi havia també la sala capitular on es reunia el consell municipal que formaven els prohoms de la vila. Per molt anys les reunions les tingueren en una de les set torres que tenia el castell, de la que en deien Torre del Consell.


De les torres que reforçaven el panys de muralla, des de la que hi havia al Portal de Vall, que correspondria al lloc en que es troba actualment la cruïlla del carrer Cavallers amb el carrer Major, es defensava l’entrada principal del recinte encastellat. Just en aquest lloc s’hi escenificava el Sagrament de Fidelitat i Vassallatge, una cerimònia de jurament i homenatges que el senyor de la baronia rebia del Comú de la Vila en reconeixement de tenir-ne la possessió dels bens i les persones del municipi. En aquella torre, com que donava a migdia i era la més eixuta, s’emmagatzemaven els cereals del comú. Pel fet de tenir aquest ús, donava nom a l’espai que hi havia davant el portal al costat de la torre, conegut per Plaça del Gra. En aquest indret que avui ens pot semblar reduït fou el lloc on s’establí el primer mercat públic de Palafrugell.
A una de les torres, la que estava situada davant la façana de l’església a tocar del carrer Cavallers, s’hi accedia des de la Casa del Prior, era la torre que servia de masmorra.
Des del Portal de Baix cap a l’interior transcorria el carrer Major, que era el principal, fins a la Plaça Vella de l’església on mudava el nom per dir-se de Santa Maria i sense perdre’l, arribats al Portal de Munt, es sortia del recinte del que encara ara diem Dins la Vila Vella”.

Comentaris