Passa al contingut principal

L’OBLIDAT FONOLL MARÍ (Crithmum maritimum)

Deia l’il·lustrat botànic perpinyanenc Josep Quer, que no hi havia lloc on fos més apreciat el fonoll que a Catalunya, aquí es conservava en adob de vinagre i es menjava particularment durant l’hivern en amanides i de moltes altres maneres. S’emprava també en la preparació d’olives en adob i de les anxoves en salaó, afegint-ne uns quants branquillons que aromatitzaven el preparat de conserva.
 Dels diversos usos que antigament se’n feia del fonoll marí, ara pràcticament els desconeixen i som ignorants de tot. La planta te un elevat contingut d’àcid ascòrbic, que és el nom científic de la vitamina C, s’hi acosta als a 50 mg per cada 100g, i per les propietats que posseeix com aperitiu estimulant de la gana, tònic i antiescorbútic, era l’adob per excel·lència que utilitzaven els antics marins i no els faltava mai a bord durant les llargues travessies. La tradició oral explica el cas d’uns nàufrags que arribats a terra ferma i mentre grimpaven exhausts els penya-segats de la costa, un d’ells en trobar-se una planta de fonoll, exclamà els companys, -Ja estem fora de perill!. Sabia el que deia!. El fonoll marí és una planta halòfila, es a dir, que viu en medis amb una gran quantitat de sals. Es possible que el mar s’hi escarrassi, posant ganes i intenció, però per molt que ho proba, les onades encara no saben com urpar l’habitat dels fonolls.
El fonoll marí fa olor a api i el seu gust salat és peculiar i agradable. Se li atribueixen propietats diürètiques. A Anglaterra rep el nom de Rock samphire i era antigament, encara ho és, una menja molt apreciada. Els francesos li diuen popularment bacille maritime o casse-pierre, i els normands el coneixen per perce-pierre, i el preparen envinagrat. A Grècia n’hi diuen “krytamo”, que deriva de l’arrel “krithe”, nom amb que es designa l’ordi, perquè les llavors de les dues plantes s’hi assemblen i el radical el mantingué per formar un nom botànic binomial afegint-li de la llengua llatina l’epítet “maritimum”. Els hel·lens l’aprecien molt quan el prepararen com si fos verdura cuita al vapor i l’amaneixen amb oli i llimona. Més propers a nosaltres, a Sicília, el troben exquisit si està cuinat en truita o component un remenat d’ou. Les fulles tendres es poden consumir en amanida, però tan si és tendre com si està envinagrat, el funoi marí es millor menjar-se’l amb una torrada de pa amb tomàquet i sucat amb oli.
És una planta herbàcia perenne, de 30 a 40 cm d’alçària, amb una tija llenyosa que rep el nom de “peu de milà”. Les fulles son carnoses, suculentes i fa una flor petita, de color blanc verdós, agrupada en ombrel·les de 8 a 10 radis. Floreix de juliol a gener i es recol·lecta tot l’any, fent tria de les fulles i els brots més tendres, però assoleix la màxima concentració de compostos orgànics entre els mesos de juliol i agost. El fonoll marí es molt ric en àcid ascòrbic i sals minerals, abundant en iode, oligoelements, proteïnes i beta-carotè.
Es pot trobar en tot el litoral català.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes