Passa al contingut principal

L’OBLIDAT FONOLL MARÍ (Crithmum maritimum)

Deia l’il·lustrat botànic perpinyanenc Josep Quer, que no hi havia lloc on fos més apreciat el fonoll que a Catalunya, aquí es conservava en adob de vinagre i es menjava particularment durant l’hivern en amanides i de moltes altres maneres. S’emprava també en la preparació d’olives en adob i de les anxoves en salaó, afegint-ne uns quants branquillons que aromatitzaven el preparat de conserva.
 Dels diversos usos que antigament se’n feia del fonoll marí, ara pràcticament els desconeixen i som ignorants de tot. La planta te un elevat contingut d’àcid ascòrbic, que és el nom científic de la vitamina C, s’hi acosta als a 50 mg per cada 100g, i per les propietats que posseeix com aperitiu estimulant de la gana, tònic i antiescorbútic, era l’adob per excel·lència que utilitzaven els antics marins i no els faltava mai a bord durant les llargues travessies. La tradició oral explica el cas d’uns nàufrags que arribats a terra ferma i mentre grimpaven exhausts els penya-segats de la costa, un d’ells en trobar-se una planta de fonoll, exclamà els companys, -Ja estem fora de perill!. Sabia el que deia!. El fonoll marí és una planta halòfila, es a dir, que viu en medis amb una gran quantitat de sals. Es possible que el mar s’hi escarrassi, posant ganes i intenció, però per molt que ho proba, les onades encara no saben com urpar l’habitat dels fonolls.
El fonoll marí fa olor a api i el seu gust salat és peculiar i agradable. Se li atribueixen propietats diürètiques. A Anglaterra rep el nom de Rock samphire i era antigament, encara ho és, una menja molt apreciada. Els francesos li diuen popularment bacille maritime o casse-pierre, i els normands el coneixen per perce-pierre, i el preparen envinagrat. A Grècia n’hi diuen “krytamo”, que deriva de l’arrel “krithe”, nom amb que es designa l’ordi, perquè les llavors de les dues plantes s’hi assemblen i el radical el mantingué per formar un nom botànic binomial afegint-li de la llengua llatina l’epítet “maritimum”. Els hel·lens l’aprecien molt quan el prepararen com si fos verdura cuita al vapor i l’amaneixen amb oli i llimona. Més propers a nosaltres, a Sicília, el troben exquisit si està cuinat en truita o component un remenat d’ou. Les fulles tendres es poden consumir en amanida, però tan si és tendre com si està envinagrat, el funoi marí es millor menjar-se’l amb una torrada de pa amb tomàquet i sucat amb oli.
És una planta herbàcia perenne, de 30 a 40 cm d’alçària, amb una tija llenyosa que rep el nom de “peu de milà”. Les fulles son carnoses, suculentes i fa una flor petita, de color blanc verdós, agrupada en ombrel·les de 8 a 10 radis. Floreix de juliol a gener i es recol·lecta tot l’any, fent tria de les fulles i els brots més tendres, però assoleix la màxima concentració de compostos orgànics entre els mesos de juliol i agost. El fonoll marí es molt ric en àcid ascòrbic i sals minerals, abundant en iode, oligoelements, proteïnes i beta-carotè.
Es pot trobar en tot el litoral català.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...

LES MINES DE MONT-RAS - LLOFRIU

A tot el llarg de la historia de l'Empordà s'han realitzat explotacions dels recursos mineral a la franja marítima de les Gavarres on existeixen diverses àrees de mineralitzacions filonianes i on entre d'altres minerals hi es present la galena, objecte d'una explotació significativa als termes de Mont-ras i Llofriu. Els minerals s'ubiquen entre els afloraments dels materials paleozoics i apareixen fonamentalment en forma de filons. Són afloraments supergènics de formació per descens lligades a superfícies d'erosió triàsiques. Entre els minerals presents s'ha de mencionar la galena argentífera (PbS), la baritina (BaSO4) i la calcita (CaCO3), i entre els minerals d'alteració la cerussita (PbCO3), formada per l'oxidació superficial de la galena, i l'anglesita (PbSO4), sulfat de plom, totes dues formades a partir de la galena. LA GALENA La galena és un mineral del grup dels sulfurs, químicament es tracta del sulfur de plom amb formula (PbS),...

SÍMBOLS I GRAVATS, ELS GLIPTES DE PALAFRUGELL

1. Introducció Els testimonis que encara perduren i podem trobar exterioritzats arreu les cases i carrers ens poden apropar a intuir com estava organitzat el món espiritual dels nostres avantpassats encara que desconeguem la consciència moral dels individus. Existeixen múltiples manifestacions de símbols religiosos a les cases, carrers i esglésies, suficients com per a poder esbotzar la imatge d’uns homes i dones que visqueren la seva època amb una fe profunda i sincera. La concepció de la vida religiosa del món rural dels nostres avantpassats estava molt present a la vida quotidiana i condicionava totes les activitats que dugueren a terme al llarg de la seva existència. En un temps en què els canvis socials i els domèstics de l’antiga societat agrícola evolucionaven lentament durant llargs cicles, les idees i les creences perduraven a través de les generacions, sense que cap esdeveniment extern tingués prou influència com per a provocar un canvi sobtat. Aquests ritmes letàrgics es ...