Passa al contingut principal

DE APIDEMIA

Era l’any del Senyor de 1458 i centrat en la capçalera d’un full del llibre d’òbits de l’església, el sagristà de Sant Martí de Palafrugell, Esteve Ferrer escrigué en català i lletra tremolosa “de apidèmia”, i emmarcà l’escrit dins d’una figura rectangular amb un traç insegur i tort de tinta negra que encotillava la frase amb intenció de ressaltar-la com si es tractés d’un important advertiment, d’una espantosa premonició. La capçalera era l’anunci d’una llista horrorosa que esperava omplir amb el nom de tots els que moririen en aquella enèsima plaga que els enviava un déu just i exigent per haver infringit les lleis divinals.

A sota de l’encapçalament figurava el registre d’una defunció, aquella era la primera víctima del contagi: “Cos d’en Pere Ferrer de Palafrugl q mori a XI dl ms de mars”,  i el sagristà feu figurar en l’escrit, a continuació del nom i la data, els deutes que el difunt contreia amb l’església per haver mort. Els familiars vius haurien de pagar perquè es pogués salvar la seva ànima, en concepte de sepultura, per les pronuncies, les misses, el novenal, el cap d’any i els aniversaris, 48 sous, quantitat que equivalia al sou que percebria un treballador per 16 dies de feina. Sense complir amb aquell requisit no hi havia salvació possible. I les obligacions quedaven enregistrades en aquell sòlid volum que es feia servir com un llibre de comptabilitat.


La següent contagiada fou madona Nadala. Era la vella del mas Nadal de Vilaseca. Havia passat un mes de de la primera mort, era el 15 d’abril. El seu gendre, Joan Nadal va pagar els curats de Sant Martí, 4 sous per la novenal i l’extremunció i deu sous per les misses. Per la sepultura donaren dues mitgeres d’ordi i dues de vi. Aquell servei era l’únic que podia pagar-se en especies, però tots els altres treballs que feia l’església era necessari que fossin dineraris, era una pràctica tradicional dels antics cristians. La única consuetud que encara es respectava.

Pocs dies després morí un fill de Joan Nadal, i el divendres 5 de maig la temuda parca acabà amb la vida de Joan Nadal, víctima també de la contagiosa epidèmia. La setmana següent, l’11 de maig, morí na Francina, l’esposa de Joan Nadal. S’havia quedat l’última per cuidar els altres membres de la família. Amb la seva mort es va acabar la vida a can Nadal, desapareixia tot rastre de la família.

El mal contagi havia entrat a Vilaseca i s’hi va encapritxar del llogaret, els primers dies del mes d’abril morí n’Adroera, i el dia 16 una neta seva, filla de Joan Ramell. El 9 de setembre finia la vida de Margarida, del mateix lloc, era la muller de Lluís Corredor.

El mes de maig moriren treta-quatre albats[i], i el d’agost foren només 19, eren víctimes indefenses. Les primeres en caure malaltes. Un cop el mal havia entrat en una casa acabava afectant a tota la família i en pocs dies tots morien víctimes de la pesta. D’aquesta manera li succeí a la família del sastre Antoni Boera. El mes de maig es contagià un fill albat de la casa i a poc temps que morís, el mal contagiós s’encomanà a la filla d’Antoni Ferrer que estava de minyona en la casa i morí en aquell mateix mes. El dia 9 de juny morí Antoni Boera. Caterina, mare i esposa, es va poder salvar. També Bartomeu Geli va enterrar dos nens albats el mes de maig, a la seva filla gran el dia 5 d’agost i a la seva dona Margarida el 12 del mateix mes.

El contagi a Palafrugell causà la mort de 91 persones entre nens i adults. El brot pestilent va durar de març a octubre amb dos pics molt destacats dins aquell període cronològic, un durant el mes d’abril amb 37 morts i el segon en el mes d’agost amb 30.


[i] Els albats eren els infants que no havien fet la Primera Comunió. Es a dir tots aquells menuts menors de 12 anys que encara no havien renovat el sagrament del baptisme.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes