Passa al contingut principal

EL BANDOLER ROQUE MARTÍ

L’indret de Garriga era una cresta aturonada situada a llevant del castell i vila de Palafrugell que seguia la direcció nord-sud, i estenia els seus contraforts cap a ponent pràcticament fins al mateix peu de la muralla. Era un terreny de sòl pobre i pedregós de naturalesa calcària. La cobertura vegetal del turó estava colonitzada per l’espècie arbustiva Quercus coccifera, popularment coneguda per garric, un arbret perennifoli d’àmbit mediterrani que dominava sense oposició tota aquella extensa superfície.

Segles enrere aquell paratge havia sigut un bosc frondós, però la tala abusiva per extreure fusta destinada a la construcció i altres usos havia acabat amb ell. Els arbrets de garric que havien ocupat l’espai deixat per l’espècie superior s’utilitzava pels habitants com a combustible i per a obtenir carbonet. Al segle XV, el ritme d’explotació del garriguer ja començava a ser deficitari i el més petit augment de la població, per insignificant que fos, representaria la complerta desaparició del ecosistema vegetatiu, però l’indret ja havia adquirit el nom de La Garriga amb el que se’l coneixia entre els vilatans.

Era el darrer dia d’octubre de l’any 1464 que per aquells rodals es va trobar el cadàver d’un home. El cos estava just al costat de la casa d’en Silvestre, un mas aïllat que amb alguns altres habitatges havien constituït el veïnat de la Garriga, distava de la població mitja milla aproximadament. L’infeliç que trobaren mort era en Joan Prats, un treballador de Vilaseca que estava fent el camí de tornada a casa quan el van matar. Era la vigília de Tots Sants i fou assassinat per la colla del bandoler Roque Martí, que rondava els encontorns assetjant i robant els masos aïllats i assaltant els camperols solitaris. Aquests malfactors anaven en compte, i tenien molta cura durant les seves correries de no ser vistos pels del castell que disposaven d’una bona defensa i prou recursos, en homes bombardes, ballestes, així con espases suficients com per repel·lir qualsevol amenaça d’incursió, perill o atac directe.

En aquell mateix dia descobriren que la quadrilla de rapinyaires havien causat dues víctimes més, els pobres desgraciats que van tenir la mala sort de creuar-se amb ells eren en Pere Castany, al qual els sequaços d’en Roque Martí degollaren, i un fill de Mateu Ferran, jove al qual trobaren la vigília molt mal ferit, però que encara vivia quan el van dur a casa seva.

La ferida que li havien provocat al noi era greu, era ferida de mort i el xicot ja havia perdut molta sang quan arribà l’ajuda. Ni el doctor en medicina Pere Pla, ni l’apotecari de Peratallada Rafel de Belloch, que l’assistiren, van poder fer gran cosa per ell. Exhalà el seu darrer sospir l’endemà, jorn que s’hi celebrava la diada de Tots Sants.

Encara eren molt presents a la vila aquelles morts perpetrades pels foragitats, quan arribaren diversos avisos des de les poblacions veïnes assegurant que la quadrilla de Roque Martí tornava a rondar els pobles de la comarca.

Dimecres Sant, que era el dia 2 d’abril de l’any 1466, un nombrós grup de la gent del sanguinari Roque Martí, tornà als encontorns de Palafrugell, els homes que duia anaven a peu i aquest cop mataren en Joan Vidal quan menava de Mont-ras i es trobava just davant de l’hort d’en Guillem Marquès, quan es creuà amb el grup de bandolers. La mort del desgraciat mont-rasenc va restar, com les altres de feia dos anys, sense càstig.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes