Passa al contingut principal

L'ESTRANYA MORT DE JOAN BATALLER I COLOMER

 

El dimarts onze de maig de 1841, es va fer present a la llum del mon en una família molt modesta de la població de Montagut de Fluvià, en la diòcesi de Girona, el nadó Joan Bataller, i per primer cop va percebre, sense tenir prou vida encara per entendre-ho, l’influx que tenen les muntanyes garrotxines sobre les persones, un embruix ancestral i pagà radiat per la natura, que els fa estimar el racó i els lliga de per vida a la seua terra. Això es degut a que a l’entorn de l’agut cim de la muntanya del Mont gira la terra de la que es nodreix el mon i els estels que habiten el cel.

El nou nat era el tercer fill engendrat per Maria Colomer, natural de la vila veïna de Tortellà, que estava casada amb Silvestre Bataller, un treballador del camp, amb el que vivia en una modesta casa amb les germanetes del nat. Dels antecedents familiars d’en Silvestre, la branca Bataller era originària d’Olot, i els Massanes, l’ascendència materna, era montagutenca. Per part de la Maria, el pare Colomer era dels Horts i la mare, la Rosa Pujol, ho era de Tortellà.

El Joan va créixer mimat i feliç entre el riu Llierca i les muntanyes, però quan tenia vuit anys va venir a néixer el Francesc, un nou membre que va arribar a la família per restar-li privilegis. Des d’aquell precís moment va prendre la decisió d’anar-se’n de casa. Era una rebequeria infantil, però aquell trauma tan íntim li va deixar la marca per sempre, i adoptà socialment un caràcter trist i introvertit.

Un bon dia del 1857 va aparèixer sobtadament a Palafrugell, anava demanant feina per les fàbriques. i semblava haver-se lliurat dels embruixos que el retenien a la Garrotxa. Ja tenia setze anys i encara no sabia ni llegir ni escriure perquè mai no havia anat a escola. Aquella mancança no va ser un impediment perquè l’agafessin d’aprenent de taper fen feines de camàlic. Disposava d’una setmanada, i encara que era molt magra, li va permetre el poder entrar a viure-hi de llogater amb una família, com era de costum a Palafrugell que fessin els forasters solters.

Va passar el temps i el Joan, mal que bé, es va adaptar a la vida del poble i a la feina de taper; almenys això semblava. El 18 de maig de 1870 es va casar. Feia tot just una setmana que havia fet vint-i-nou anys. La seva esposa, Caterina Pi, era una dona vídua de Palafrugell de quanta-quatre anys, que havia viscut a Palamós fins que va morir el seu home, Joan Gisbert Ripoll, un mariner alacantí d’Altea. D’això feia catorze anys.

Va passar el temps i el Joan, més bé que malament, va renyar amb la Caterina i se’n va tornar de lloguer, en aquells moments en deien de pupil·latge,  a casa de la vídua Anna Pujol que vivia amb els seus quatre fills al carrer de Sant Ponç número dotze.

Era el dilluns 11 de novembre de 1889, que Joan Bofill Codina, es dirigia pel camí vell a Palafrugell des del port de Calella, i quan ja es trobava a l’alçada de Farena, una planura que s’estén en direcció nord des de Santa Margarida i dista uns dos kilòmetres de la població, va observar que de la barraca abandonada que hi havia en un tros de la seva propietat sortia una fina columna de fum. Aquell fet a una hora tan matinera el va intrigar, era evident que qui fos que l’havia encès estava fent un us il·legal del cobert, i per a treure’s del damunt el neguit que l’assaltava va decidir d’apropar-se i esclarir els dubtes.

Per aquells que no coneixen l’indret de Farena, dir-los que aquell és un territori de bona terra, domesticada i fèrtil. No és completament una planura, això resulta impossible si no és obra de la mà de l’home, la natura li ha conferit un lleuger desnivell cap al sud que la fa tributaria neta de la conca de l’Aubi.

En Joan Bofill es va apropar fins a la caseta i dins d’ella va veure el cos d’un home mort. D’allà va sortir espaordit adreçant-se directament a l’ajuntament a donar part a les autoritats i a la guàrdia civil, que es van personar al lloc on ell deia haver vist el cadàver. L’espectacle era colpidor, en l’interior de la barraca hi havia un cos completament carbonitzat, que no va ser possible identificar en un primer moment. En el mateix lloc es va trobar una pistola de dos canons amb els cartutxos buits, un rellotge, una clau i un ganivet. L’autòpsia que se li va realitzar més tard va evidenciar que el cadàver tenia un tret de bala a la templa esquerra, i desprès de molt esbrinar i fer gestions es va determinar que el mort no era cap altre que Joan Bataller, de quaranta vuit anys, separat de la dona i enemistat de la seva família. El cas es va tancar amb la sentencia que es tractava d’un suïcidi, però els molts enigmes que envoltaven el succés mai no s’han aclarit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes