Passa al contingut principal

LES COSES D’ANTES: ERMEDÀS

 

Situem-nos a començament del segle XVI, en aquell temps el habitants del municipi adquirien identitat afegint al seu cognom el nom del lloc on tenien establerta la pairalia o la casa familiar, i al mateix temps facilitava a l’administració la identificació sense equívocs dels veïns i dels llocs. El territori del terme de Palafrugell estava dividit en nuclis habitats, mes o menys dispersos i no necessàriament formant nuclis agrupats, però que constituïen uns veïnats que s’havien anat formant al llarg del temps pels envoltants de la població que estava encerclada i protegida per una sòlida muralla i rebia el nom de La Vila, actualment aquell nucli és conegut pel nom de Dins la Vila, i era on residien els menestrals i burgesos, amb alguna excepció dedicada a la pagesia; cosa que era poc habitual.

Sobre el territori del municipi es repartien entre hortes i camps de conreu els nuclis veïnals, la majoria d’ells, si és que no ho eren tots, constituïts per masies agrícoles de pagesia intensiva, com eren el d’Ermedàs, Santa Margarida, Brugarol, Vila-seca, La Carrera, Garriga, Lo Puig, El Vilar i Lo Raval Demunt. En una menció apart han de figurar els pobles de Mont-ras i Llofriu, nuclis també de pagesia urbana però d’una major entitat civil i administrativa que els anteriors. El costaner també tenia població permanent, amb habitacions i botigues de pescadors en Calella, Llafranc i Tamariu.

Capella de Sant Ramon d'Ermedàs

El veïnat d’Ermedàs estava a 0,45 llegües de distància al sud del castell, distant una mitja hora llarga de camí. Els habitants del veïnat, en la seva majoria pagesos, explotaven una superfície total de terres de conreu que arribava a les 233 ha d’extensió. La formació d’aquest nucli habitat ha conservat intacta la peculiaritat d’una masada o agrupació agrícola que es trobava allunyada de la població i estava defensivament exposada, que comptava com a únic recurs quan el perill amenaçava els seus habitants amb alguna torre forta com les que hi havia construïdes en el mas Sureda, d’en Fina i en el mas Petit d’en Caixa, servint de refugi a la comunitat.

La peculiaritat urbanística del lloc rau en el fet d’haver-se agrupar les edificacions al llarg del camí de Palafrugell, o no gaire lluny d’ell, mantenint les característiques típiques dels masos agrícoles, amb la casa, era, clos i quintana al voltant de l’habitatge. I el desenvolupament urbà no va anar més enllà, mantenint-se com llogaret agrícola i conservant les estructures agrícoles sense oferir alternativa d’un augment de creixement urbà a canvi de sòl, que podria haver acabat formant una petita població.

Un element que pot ser apuntava en aqueixa direcció va ser la construcció al segle XVI de la petita capella de Sant Ramon, que va servir per a donar cohesió i identitat a la petita colònia d’Ermedàs. Va ser el divendres 19 d’abril de 1602 quan es va començar a construir la capella de Sant Ramon. Aquell mateix dia, a l’església de Sant Martí de Palafrugell, el prevere i domer major de l’església Antoni Riera, batejà a un nen d’Ermedàs fill de Joan Pi i Salvadora i li fou posat el primer nom de Ramon d’aquell veïnat.

Ara fa temps que les coses han canviat, hi ha un altre tipus d’habitant i de perills en els antics masos que s’han convertit en rehabilitades segones residencies substituint les granges i masos d’Ermedàs, en aquest segle la por, malgrat la custòdia amb alarmes i enginys que s’han instal·lat, els ve de les possibles destrosses i robatoris que els puguin infringir en les cares i luxoses propietats.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes