Passa al contingut principal

UN CAS DE BIGAMIA

 

El dia 25 de novembre de mil set-cents-cinquanta-nou, Josep Plana, prevere i domer primer de l’església parroquial de Sant Martí del castell de Palafrugell, va obtenir llicència del Vicari General de la diòcesi de Girona, Domènec de Berenguer[1] expedida el dia d’abans, per a celebrar un matrimoni “remissis monitionibus[2]. La llicència remissis monitionibus era la dispensa de fer les proclames matrimonials dels contraents quan hi havia una causa legítima o una raó d’urgència per a celebrar el sagrament.

Els contraents que tenien tanta pressa per a celebrar noses eren d’una part Joan Tresserra, un jove sabater veí de Torroella de Montgrí, fill legítim i natural del difunt Antoni Tresserra, que havia sigut també sabater de la població de Santa Maria de Corcó, del bisbat de Vic, i de Teresa Campajola; i de l’altra part, era la Caterina Piroig, una noia de vint-i-quatre anys, filla legítima i natural de Martí Piroig, mariner de Palafrugell i de Maria Esteve, àlies Jacas, tots dos vivint. Els testimonis dels nuvis, un per cada una de les parts, van donar fe i judicaren conèixer-los bé, testificant que no amagaven cap fet ni raó que impedís aquella celebració.


Miniatura medieval del personatge bíblic Elcanà amb les seves dues esposes Anna i Penina.

La vida va transcórrer plàcidament per al nou matrimoni que es van quedar a viure a Palafrugell on el Joan havia establer una sabateria i el dia vint-i-set d’octubre de 1762 va néixer el seu primer fill al qual posaren el nom de l’avi Martí. Aquella vida tan ben encaminada que havia arribat a construir la feliç família es va torçar nou anys més tard quan un dia, durant l’estiu de 1771 un agutzil de la Santa Inquisició va picar a la porta de casa seva.

La intervenció del Sant Ofici tenia relació amb una denúncia de bigàmia que algun delator havia interposat davant els tribunals de la institució. A l’acusació es deia que en Joan Tresserra estava casat en altra part, i que de tal matrimoni hi havia dues nenes. La inquisició va prendre el Joan i se l’endugué a les presons del Sant Ofici. Confirmada l’acusació, fou inculpat de bigàmia que era considerat un delicte d’heretgia i va ser condemnat a la pena de tres anys de galeres, la qual cosa constituïa una pena severa. Cap altre delicte més, excepte l’heretgia en contra de la religió, era tan durament sancionada com la bigamia.

[1] Domènec de Berenguer fou vicari general amb el bisbe Manuel Antonio de Palmero (1756-1774).

[1] La llicència remissi monitionibus, s’atorgava els contraents en substitució de les amonestacions, que era un procés que s’allargava molt. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes