Passa al contingut principal

EL CARRER DE LA CARITAT

Molt s’ha escrit i conjecturat sobre l’origen del nom de la Caritat de Palafrugell, un veïnat molt antic que es va originar a ponent del castell en un territori fèrtil i abundant en aigua, que en el transcurs del temps es convertí en carrer, però l’antigor de tal denominació, ens inclina a pensar que la caritat a la que es refereix el nom té molt a veure amb les rendes de les que es nodria la institució caritativa, o pia almoina Barceló.

Durant l’Edat Mitjana fou creença generalitzada que la salvació eterna de l’ànima es concretava realitzant una obra meritòria de caritat moments abans del traspàs, o en vida, fent donacions pies de bens immobles o dineraris a l’església per a ser destinades a aquesta finalitat.

Per tal de canalitzar i gestionar aquestes deixes caritatives l’església institucionalitzà un tipus d’organització que s’encarregava de distribuir els desitjos pietosos instituint les Pies Almoines, que es nodrien i capitalitzaven dels fons rebuts i els havien de destinar a socórrer els necessitats.

                                                               El carrer Caritat (Vist en direcció a placeta de La Font)

Durant la segona meitat del segle XIII es creà una pia almoina a la població de Palafrugell instituïda pel clergue Pere Barceló. La fundació pietosa, gestionada i acuradament comptabilitzada pels rectors de l’església de Sant Martí, tenia la missió assistencial d’atendre caritativament els pobres de la vila. De bon principi aquest fons es nodrí d’importants aportacions que els feligresos pietosos donaren a l’església en cases i capital, però sobre tot en camps i terres de conreu. L’Almoina Barceló arribaria a acumular quantiosos bens que produïen importants beneficis.

La capitalització dels fons en metàl·lic que s’anaven acumulant es realitzava invertint-los en la compra de noves propietats que ajuntades als immobles rebuts de forma directa, eren immediatament posades en emfiteusi per tal de generar els beneficis buscats.

El 29 de juliol de 1269, Gaufred, prior de Sant Miquel de Cruïlles, va vendre a Pere Barceló un hort situat a Palafrugell, sota la font, i de l’aigua de la font, per 650 sous. Hem de creure que la font a la que es refereix la venda era a l’entorn o al mateix indret de la Caritat, un nom que no apareix fins el 1277, un any aquell que fou prolífic en adquisicions per part del clergue Barceló. Com va ser el 10 de març d’aquell any, quan, entre altres propietats, Guillem de Pals li vengué la terra que tenia Ermessendis Mercadera a l’indret de Caritat[1].

Es possible que fossin aquelles possessions, i altres camps i hortes no relacionades aquí, de les quals l’almoina Barceló posseïa el directe domini, les que, pel fet d’estar situades en aquell indret proper a la població i estar destinades a fornir els fons de la caritativa institució, donessin el nom de Caritat al lloc.

L’almoina Barceló torna a figurar com a posseïdor del domini directe d’una terra situada al veïnat de Caritat, dins del Clos Safont de Dalt, que el pescador Joan Pi, ven a finals del segle XVI, el 1591[2], a Pere Esteve.



[1] Notari Arnau Palet, de Palafrugell 69x26 cms.+Pies Memòries, Palafrugell, 2. Arxiu Diocesà de Girona.

[2] Notari Antoni Ballia. 56 c 28 cms.+Pies Memòries, Palafrugell, 27. Arxiu Diocesà de Girona.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia...

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m...