Passa al contingut principal

EL CARRER DE LA TARONGETA i EL JOC DE LA PILOTA

El carrer de la Tarongeta es va anar formant sobre l’antic camí de Vilaseca que s’iniciava fora muralles, en els fossats del racó nord-est del castell de Palafrugell. En aquell punt existia una torre cantonera que reforçava l’encontre de les murades nord i est del recinte. Com que la cruïlla era un indret d’eixida, des de molt temps enrere s’havia col·locat un pedró amb una creu que, assenyalant els límits de la urbs, servia per a protegir-la de tots els danys i perills que poguessin venir per aquell camí. Quan la protecció desaparegué del mig de la cruïlla es substituí per una creu simbòlica situada en el xamfrà, en una capelleta de la casa del costat de migdia. Avui dia també desapareguda.

                                                    Cap de carrer de la Tarongeta, cantonada amb Pi i Margall.

Pel nom que du el carrer hi ha una conjunció que ens indica un enllaç entre el mot Tarongeta i un joc de pilota. Efectivament, l’odònim del carrer de la Tarongeta fa referència a un joc. De la modalitat del joc de que es pogués tractar, només ens ha arribat el topònim tarongeta, sense cap més identificació que ens pogués ajudar a concretar la varietat de la que es tractava, i amb aquesta única dada tant es podria tractar del “joc de la tarongeta”, un joc molt concret, que practicaven els nens al segle XVI muntant un animal de bast, consistent en envestir una taronja situada a terra dins d'un clot, amb una canya o pal que emulava una llança, tot rememorant les justes cavalleresques medievals. És aquesta una modalitat de joc poc probable en un àmbit rural i de subsistència com era el nostre en temps tan reculats, en el qual els animals tenien una funció útil ben definida, molt lluny de ser emprats com a instruments de joc, malgrat haver estat acceptat sovint fins ara, i sense debat, per tots els historiadors locals.

O pot tractar-se també del conegut joc de pilota-frontó, una competició lúdica ben diferent del primer i més versemblant en les nostres latituds per popularitat i abast. El joc de pilota consistia en impulsar la pilota amb la ma (nua o protegida amb un guant), o amb l’ajuda d’una pala.

Aquesta dualitat ens ha portat a creure que aquí, l’apel·latiu tarongeta, és una denominació local per a designar la pilota que s’emprava en el joc, per la forma i les dimensions que tenia la bola, semblants a una taronja petita. El joc de pilota era molt popular i molt practicat arreu dels Països Catalans des de l’edat mitjana, que es practicava en equip, al aire lliure i es jugava amb la ma. Més tard es va traslladar sota cobert en sales condicionades a tal efecte per a la pràctica del joc, però en aquell temps es jugava aprofitant les parets de les muralles i les dels edificis exempts d’obertures que servien de frontó.

Ignorem si fou l’únic indret de la població on es practicava aquest esport, pot ser que hi haguessin uns altres espais aptes per a fer-ho, aquest és l’únic que hem trobat documentat i el que ha conservat el nom des de temps immemorials. Probablement es continuà jugant a pilota al carrer o en llocs tancats, tot i desconèixer quan es deixà de jugar.

Des de finals del segle XVIII i durant bona part del segle XIX determinats hàbits socials de la localitat es van anar perdent a mesura que el procés de industrialització de la població creixia i aportava cada cop més gent forana que tendí a substituir la cultura popular local per una altra més general, diferent i estranya que tenia una difusió més amplia i equivocadament cosmopolita. Els fills dels empresaris industrials i els que pertanyien a la societat acomodada van ser enviats a la ciutat i a l’estranger a estudiar i tornaven a la població amb una visió que havia deixat de ser localista i també contribuïren a la desaparició i l’oblit de molts hàbits que van anar desapareixent del nostre costumari.

En un acta de l’ajuntament de data 23 de novembre de 1837, durant la primera guerra carlista, es diu que per a poder afrontar les despeses ocasionades per la fortificació de la població contra les incursions de l’enemic i preservar-la dels incendis i saquejos dels rebels, es veia en l’obligació, per no repercutir-les entre la població, a vendre’s un tros de terra al carrer dels Valls, “...dende el Angulo de la muralla donde fue juego de la pelota, al Angulo de la muralla de la casa de Mariano Lafont...”


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia...

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m...