Passa al contingut principal

JOSEP MARANGES I PI

Esteve Maranges Sastre era un fill obedient, el benjamí d’una família nombrosa. El seu pare, Josep Maranges, un botiguer de l’Escala, li va acordar un matrimoni de conveniència amb la pubilla de la família Pi Vergonyós del veïnat d’Ermedàs de Palafrugell. La promesa, Rosa Pi i Tió, era una donzella hereva d’un considerable patrimoni que s’havia de mantenir, a ser possible incrementar, però sobre tot continuar. Quan, com en aquest cas, quan era la dona qui posava a disposició del seu home hisenda i heretat, era preceptiu que el marit prengués el cognom del consort i a la manera d’un àlies l’anteposés al seu, un convencionalisme que es va donar abastament en temps de la il·lustració. L’enllaç es va celebrar a l’església de sant Martí de Palafrugell, era el dilluns 6 d’abril de 1744. Un cop es va establir al Mas Pi d’Ermedàs, l’escalenc va començar a ser conegut pel nom d’Esteve Pi i Maranges.

Amb aquell matrimoni Esteve Maranges adquirí una considerable notorietat social a Palafrugell i esdevingué un destacat pròcer local, fins al punt de formar part com a regidor, del govern municipal de la població durant el bienni 1749-50.

El matrimoni amb la Rosa Pi li proporcionà també l’important patrimoni en masos i terres que posseïa la seva muller, entre moltes altres propietats tenien el domini directe del Mas Gras, el Mas Gorgoll i el Mas Canyet de Santa Eugènia de Vila-romà, amb grans extensions de terres al pla de Castell, propietats que l’Esteve Maranges gestionà amb ma ferma.

El dia 3 de maig de 1745, va néixer el primogènit de la família, un nen a qui posaren el nom de Josep, era un nom d’àmplia tradició entre els homes de la família Maranges. Posteriorment la família s’ampliaria amb tres fills més, dues noies, Maria i Francesca, i un noi, Francesc.

Església de Sant Ramon d'Ermedàs (s. XVI)

El 18 de gener de 1763, quant Josep, el primogènit de la família, estava a punt de fer els divuit anys es casà amb l’Antònia Pouplana i Sala, deu anys més gran que ell. L’Antònia era filla del notari de Palafrugell Francesc Pouplana i Brugarol, i d’Antònia Sala Maitg, la seva esposa, que era natural de Lloret. El notari tenia l’oficina en els baixos de l’habitatge familiar, al carrer de la Caritat, davant mateix del carrer de les Quatre Cases, al costat de l’horta i mas de Can Jonama.

El dia 9 de 1764 va néixer el seu primer fill, es tractava d’una nena a la que posaren el nom de Rosa. En Josep tenia 19 anys i socialment encara anteposava el cognom matern al de Maranges. En aquell temps residien al mas Pi d’Ermedàs amb el seu pare, a qui ajudava en l’administració de les propietats. El Josep tenia la consideració social de pagès i ell mateix se sentia un pagès de soca-rel.

Del jove matrimoni naixerien tres fills més, el Valentí, que va néixer quan encara residien a Ermedàs i a partir de l’any 1768 quan ja havien fixat residència al poble, i quan, segurament influït pel seu sogre notari, ha començat a qüestionar-se la condició de pagès per la d’un hisendat urbà, els altres dos, l’Esteve nascut el 1768 i l’Antònia que va néixer l’any 1772. A Palafrugell, fixaran el domicili familiar al carrer de la Font.

En aquest temps serà quan el Josep recupera els cognoms legítims i naturals de la seva família i inicia una campanya d’ascens social que el portarà a la Familiatura de la Inquisició, on assolirà el grau de Tinent Agutzil del Tribunal del Sant Ofici. Els familiars del Sant Ofici, eren servidors laics de la Inquisició, i representaven la Institució en els territoris allunyats de les seus centrals, la seva Familiatura de Palafrugell, en aquest racó rural de l’Empordà, va significar de facto l’accés a la condició de noble. L’any 1773 el cardenal Celada, li atorgarà poders com a procurador per a representar el Priorat de Santa Anna en la baronia de Palafrugell.

Va morir el 22 agost de 1778, a l’edat de 33 anys i fou enterrat dins l’església, en la capella de Nostra Senyora, a la tomba de la Casa Maranges i Pi.

El seu pare l’Esteve Maranges moria uns anys més tard, l’onze de febrer de 1787, a l’edat de setanta-dos anys.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes