Passa al contingut principal

PALAFRUGELL A TRAVERS DE L’ESPAGNE INCONNUE

En el llibre d’Henry Lyonnet A travers l’Espagne Inconnue, editat a Barcelona el 1896 per Richardin Lamm et Ccie, Succursale E. Dentu, París, en parlar el viatger de Palafrugell ressaltant el gran centre de producció que era de taps de xampany i de com s’havien enriquit alguns industrials amb aquest ofici, lloà l’existència de algunes cases molt ben construïdes. De la visita que realitzà a l’església trobà un altar de fusta molt bonic i emfatitzà la curiositat de que en els batents del portal d’entrada, hi havia clavades una infinitat de ferradures, com si fossin estampats japonesos en caixes de sàndal.

Quan marxava de la vila, l’autor va haver d’esperar l’hora de sortida del tramvia en el saló d’un gran cafè, en aquell moment buit, el propietari intentava fer-lo entendre de la gran quantitat de partits polítics que hi havia a Espanya. Però el francès, avorrit, optà per retirar-se a l’estació sense voler escoltar el final de l’explicació. El pas del tramvia era en aquell temps poc freqüent, només circulava dos cops al dia i el viatger volent assegurar-se l’hora de sortida s’adreçà a dos homes que el miraven amb curiositat des de la cantonada de l’edifici de l’estació.

-El senyor marxa cap a Flaçà?

-Si! Perquè?

-Perquè, senyor, tenim la tartana.

-La tartana! Amb aquestes paraules el francès es fregà involuntàriament les costelles.

-Si senyor, una bona tartana.

-Moltes gràcies agafo el tramvia.

Els dos interlocutors amb aire sardònic va fer l’ullet.

-El tramvia! Ha! Ha! El senyor pren el tramvia! Ei, Pepe, el senyor pren el tramvia.

-Si, el prenc. I bé?

-Bé! El senyor mai arribarà a destí.

-Què vols dir?

-Diem, senyor, que ahir la màquina es va quedar a mig camí.

-Agafa el tramvia, ha! ha!

De fet el propietari del cafè, l’home dels vint-i-set partits, ja l’havia advertit, en efecte, que les màquines no anaven bé.

-Diable! I a quina hora surt... la tartana!

El viatger ja sentia adolorits els lloms, però d’altra banda no li feia gens de gràcia quedar-se a mig camí.

-De seguida, senyor, marxem immediatament. Es van afanyar a respondre els tartaners.

Van arribar a Flaçà al mateix temps que el tramvia, del qual la màquina havia funcionat perfectament bé aquell dia.

I en tot moment la tartana va acompanyar el tramvia perquè els dos camins transcorrien un al costat de l’altre, però el viatger, camí de La Bisbal, anava absort gaudint del grandiós paisatge que s’albirava. Fins on es desplegava la costa es veia el mar blau, el cap de Roses, les illes Medes, i enfront els Pirineus totalment blancs. Les muntanyes de Catalunya aixecades com les onades d’una mar embranzida!

Finalment, a Flaçà, agafà el tren del vespre que el portà a Girona. Tornà al seu gran llit d’hotel, on podrien cabre sis i dormir ben a gust, sota un sostre de vuit metres d’alçada, i s’adormí plàcidament arraulit pels sons de les campanes de la catedral, les campanetes de les mules i els miols dels gats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia...

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m...