Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició social de solteria en un temps en que no era gens habitual, era propietari de molts immobles i finques al municipi entre les quals, la casa del carrer de Cavallers, 33, cantonada carrer Major i una residència al Port Pelegrí de Calella construïda el 1882, que ho fou fins el 1897, quan la transformà en balneari i obrí al públic el 1899, oferint als clients banys d'aigua de mar calents. Els populars Banys d'en Caixa al Port Pelegrí tancaren definitivament l'any 1899.
Polític conservador, va ser regidor i tinent d'alcalde en diverses ocasions i alcalde de Palafrugell en tres ocasions entre els anys 1883 i 1906. Gracies a la seva iniciativa es construí l'actual Plaça Coberta del carrer Pi i Margall, coneguda popularment com "Mercat de la Carn".
Quan el general Savalls, el 29 d'octubre de 1872, vingué a la Vila amb 300 homes i exigí una gabella a la població de 3.000 duros, es nomenà una junta de defensa de la qual ell en formava part. L'octubre de 1884, acompanyant en Josep Pella i Forgas, va descobrir en el Pla de Ses Artigas ruïnes d'època romana.
En Francesc Estrabau era anticlerical declarat i com alcalde fou el protagonista de l'afer del cementiri amb el rector de la parròquia, (Veure l'article "Els Cementiris de Palafrugell).
L'AQÜEDUCTE
L'aqüeducte de l'Horta d'en Caixa és una obra de reg del segle XIX, l'única que es conserva a la Vila de les seves característiques. Es tracta d'una construcció feta aprofitant una paret de tanca de pedra borda i morter, sobre un seguit d'arcs simples, confeccionats amb antics rajols massissos col·locats a sardinell, que conduïa l'agua des d'un pou situat al capdavall de la finca fins a una bassa situada a la part alta de la mateixa, des de la qual es regulaven el temps i cabals d'irrigació dels camps.
L'antic pou d'extracció situat dins d'una barraca tancada està situat a la cota 37,90 i la bassa a la cota 42,50, en una zona on el nivell freàtic deu ser molt superficial i això ens fa pensar que aquest no deuria necessitar gaire fondària de captació. Al damunt de la barraca hi havia un Molí de Vent que bombejava l'aigua del subsòl fins a la cota necessària i aquesta per gravetat fluïa fins a la mencionada bassa.
La canalització superior es conserva intacta en els primers metres, tot i que en algunes parts al vas de l'aqüeducte han estat substituïts els rajols originals per maons ceràmics més moderns i a la seva part final, força més baixa i on el vas estaria més deteriorat, per unes peces prefabricades de formigó de forma acanalada d'un metre de llargària.
Actualment l'obra de reg resta en desús des de fa anys i la canalització no arriba a l'embassament original. El pendent longitudinal de l'aqüeducte és aproximadament d'un 0,4%
Els ulls dels arcs es van cegant progressivament a mesura que l'aqüeducte guanya cota carrer amunt arribant a cobrir fins a la meitat de l'ull. Aquest enlairament de la coronació del mur per l'interior de l'arc equival aproximadament a un metre, d'alçada, la diferencia de cota d'aigua existent en la part del sistema de canalització per gravetat.
Al mur de l'arc número 8 s'obre un antic portal d'accés a l'Horta des del carrer del Daró, que va ser posteriorment tapiat amb materials de pedra i morter. L'arc de la llinda, fet també amb rajols, és de tipus peraltat, amb una geometria on el peralt donat a l'arc de la llinda correspon a 1/50 de la llum. Al capdamunt del mur aquest es coronà amb una doble filera plana de rajols que dibuixa una harmoniosa ondulació aconseguint guanyar alçada per a encabir-hi el portal.
Comentaris