Passa al contingut principal

PALATIO FRUGELLI

Tan si hem d’assenyalar un origen, com si hem d’indicar el lloc més remot on creiem que va començar la nostra història com a poble, tots pensaríem en la muntanya de Sant Sebastià, és el primer assentament conegut on s’establi, pels vols del segle VI aC, un clan iber de la tribu dels indigets dedicat a conrear la terra i pasturar, i el van estar habitant fins al segle I aC. Amb la arribada dels romans cap a finals del segle III aC, l’establiment va iniciar el seu declivi estimulat per la fundació a la badia de Llafranc d’un assentament hispanoromà que va atreure els pobladors de la muntanya. Arran d’aigua desenvoluparen una pròspera economia basada en el comerç de tot el que es produïa en el rerepaís, el conreu, la ramaderia i la terrissa.
Arribat el moment que marcava la evolució i el progrés de la pax romana , el poblament de Llafranc, ocupat de forma permanent fins al segle IV dC, es va anar distribuint per la plana interior aprofitant els terrenys més productius. Així naixeren les explotacions agrícoles que consolidaren una classe dirigent de propietaris, senyors de la terra. La Vilarnau (Santa Margarida) n’és un bon exemple del tipus de propietari pagès que instal·là l’habitatge fora de poblat, al bell mig dels camps de cultiu. Des de temps immemorial, hem tingut en l’agricultura la principal activitat econòmica, una explotació de la qual ens hem aprofitat ininterrompudament al llarg de la història. És, de fet, la pràctica d’aquesta activitat, la que va donar origen a la població de Palafrugell.
El declivi i la fi de l’Imperi Romà, es va anar gestant entre els segles III i V, i s’atribueix a dues causes conjunturals. La greu crisi econòmica, cultural i social que pati, que el va col·locar en una situació de vulnerabilitat, i les invasions dels pobles germànics. Els visigots, una branca dels pobles germànics, creuaren els Pirineus la primeria del 415 i ocuparen la Tarraconense.
Obligats per la crisi econòmica es produí un èxode de la població urbana durant la qual els més privilegiats es constituïren en propietaris de grans finques rústiques que aprofitant-se del patrocinium, es convertiren en amos d’esclaus, coloni i pagesos pobres, que els hi treballaven la terra. Pels visigots no era un tipus d’explotació agrària desconeguda, els pobles germànics ja havien posat en pràctica durant els segles II i III aquestes grans explotacions a Germània.


Llibre de clavari (1532-1533) Arxiu Municipal de Palafrugell


Els visigots parlaven una branca del gòtic, una llengua germànica, que no va deixar gaire herència en la llengua romanç del català, únicament es pot rastrejar la presència en antropònims, topònims i algun vulgarisme en la litúrgia. Palafrugell és un topònim que procedeix del llatí. De totes les variacions amb les que el nom de Palafrugell s’ha mencionat en diferents documents medievals, la forma Palatio Frugelli (a. 1163), és la que millor il·lustra l’origen d’un topònim creat a partir d’un nom genèric llatí palatium més un nom propi, que tan pot ser de procedència germànica com llatina, declinat en genitiu llatí.

És comú en toponímia una denominació a partir del llatí palatium, però cal precisar que la denominació es correspon amb la d’un casalot rústic o masia forta que, per dimensions i estructura edilícia singulars, destaca de les altres edificacions. Al seu torn Frugell, o be és el nom personal germànic Frauhild, o el llatí Frugius, que va ser deformat per l’adaptació de l’element –hild, o –ius, pel sufix llatí –ellu: palatio frugelli, “la casa forta dels Frugell”.

Comentaris

Daniel Leinad ha dit…
o... com es va arribar a fundar Llofriu. En unes exavacions del 1963 es varen trovar restes de terrisa romana i es creu qe es va fundar per un tal "Logfrid" que aquest era d'origen germánic...

LLOFRIU·BLOGSPOT·COM

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia...

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m...

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...