Passa al contingut principal

PERE PAU BOU, QUE VA DONAR NOM A LA PLACETA

 

El dia 29 del mes de desembre de l’any mil set-cents vint, que era diumenge, fou celebrada a l’església de sant Martí del Castell de Palafrugell la darrera cerimònia de bateig d’aquell any. Era la d’un nen a qui posaren sis noms, cosa extraordinària, ja que tradicionalment solien ser només tres els noms de baptisme i molt excepcionalment podien arribar a ser quatre, però el sagristà de la parròquia, que era mossèn Cristòfol Alenyà, no es tallà ni un pel a l’hora d’encolomar el reguitzell d'apel·latius al nadó. Va ser en el Concili de Trento que es va limitar el nombre de padrins del neòfit, i amb el nombre de padrins va córrer parelles el nombre de noms de baptisme. Àdhuc avui mateix dóna un el padrí, un altre la madrina, un altre el capellà o sacerdot que administra el baptisme, i, en certs bisbats, un altre la comare o llevadora. Sembla ser que el capellà, per ser aquell el darrer nadó va voler liquidar els noms dels sants que li havien quedat per posar. Els noms que es relacionen, segueixen el mateix ordre en el qual van ser donats al nen, eren: Antoni, Esteva, Bartomeu, Narcís, Vicenç i Martí. S’ha de reconèixer que no hi ha ni un bocí de puerilitat en els noms, eren molt comuns i curts, i tampoc no es buscava que fossin eufònics o bonics. Tots sis dins de la normalitat més absoluta.

És de suposar que si no van ser els pares de la criatura els autors d’aquell despropòsit numeral, el manyà Pere Pau Bou i l’Elisabet, com a mínim van ser partícips de l'excés des del mateix moment en que el van acceptar. Els padrins es podem exculpar, es fàcil comprovar que no deixaren gaire empremta en la llista de noms, l’únic vestigi que trobem és el de la madrina Cecilia Serra, que va voler que hi figurés el nom del seu home en Bartomeu Serra, un ferrer que vivia a prop del Portal d’Avall. El padrí de la criatura amb tota seguretat que es va haver de ferir quan es mossegava la llengua, és l’única explicació, perquè amb el seu nom tenia per donar molt de sí; es deia Pere Joan Bou, també era manyà, i podia haver dit alguna cosa, però va callar. Ni rastre del seu nom, ni tan sols una part.

_Oi que fins aquí vostès i jo podríem estar d’acord?

La placeta era un espai urbà de segona categoria, un eixamplament format per l’encontre de dos carrers que convergien, el de Caritat i el de Sant Antoni; estava tan devaluada que no tenia ni un trist nom amb el que poder-la identificar. Però va ser allà on es va establir un serraller de cognom Bou al qual per a referir-se’n li deien “en Bou de la placeta”, una manera de distingir-lo d’altres Bou de la població, com eren en Josep Bou, un treballador que vivia al Vilar, o en Antoni Bou de “dins la vila vella”, que era com se’n deia del nucli urbà circumdat per la muralla.

D’aquí ve que la placeta va acabar per identificar-se popularment amb el nom del manyà i així acabessin ambdós per compartir nom. Si en Pere Pau era conegut per “Bou de la Placeta”, aquesta va acabar sent la “Placeta d’en Bou”. I així tots contents.

Dos segles exactament va ser el temps que existí la Placeta d’en Bou, primer va ser l’encontre del carrer del Sol, ara Torres Jonama, que obrí tot l’espai per la banda de ponent, practicant una ferida que desfigurà completament la seva fesomia de plaça. Van passar uns anys fins que la Comissió de Foment de l'ajuntament, en 1920, va idear, argumentant en el seu discurs les llaures del progrés, la prolongació del passeig Torres Jonama per unir-ho amb el carrer Begur, per a això era necessari travessar la placeta obrint-la pel seu costat de llevant.

Si bé aquesta última coltellada no s'executaria fins a mitjan segle, en 1954, per aquell minúscul espai amb pretensions de plaça, que ja estava ferit de mort, va representar la seva desaparició definitiva.

Es tractava d’una pèrdua inevitable i col·lateral que formava part de l’anhelat progrés.

Doncs maleït sia el progrés!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'AQÜEDUCTE DE L'HORTA D'EN CAIXA

El cognom Caixa consta a la Vila des del segle XIII, però és al segle següent, el segle XIV, que aquest cognom es transforma en un àlies utilitzat pels hereus de la branca familiar principal, mentre el cognom Caixa es manté en les altres branques secundàries al llarg del temps fins als nostres dies. La designació dels àlies ocorria quan en una nissaga familiar el darrer descendent era una noia i en casar-se, el marit, generalment de menor categoria social, es veia obligat a acompanyar el seu cognom amb el de la seva dona en forma d'àlies per tal que el llinatge no es perdés. L'antiga finca de l'Horta d'en Caixa, que encara es conserva, està situada al sud de la Vila entre els carrers de La Creu Ratinyola i el Carrer del Daró. Fou una extensa possessió d'en Francesc Estrabau i Jubert, descendent de la família del mas Petit d'en Caixa d'Ermedàs. Francesc Estrabau (1845-1906), fou un ric hisendat de Palafrugell que es mantingué fidel a la seva condició socia...

La muralla de Palafrugell

El concepte preconcebut que es pot tenir de com és una vila emmurallada, amb el significant de defensa i construcció forta, pot induir-nos a idealitzar que totes les fortificacions son monuments sòlidament construïts, obres d’edificació compacta, fermes, inexpugnables, i gegantines, que han estat erigits d’una vegada per sempre més. Aquestes viles, però, no son res més que un espai evolutiu segons uns cicles de pau, i segons unes situacions de perill agreujades per la proximitat de la guerra i la inseguretat del lloc on eren bastides. Amb tot, la qualitat que tenen les defenses depèn principalment del progrés del lloc on s’erigien les fortaleses. No eren iguals les construccions defensives d’una vila rural, que les d’una ciutat gran, amb un major nombre de ciutadans poderosos i notables, els quals, sens dubte destinaren majors recursos a l’enfortiment i conservació de les seves proteccions. Situació de la darrera torre de la m...

El Tren Petit (1887-1956)

L'ESTACIÓ DE PALAFRUGELL Cronologia del Tranvia del Baix Empordà Divendres 17 d'Octubre de 1884: Una Reial ordre aprova l'acta de la subhasta celebrada el dia 18 de setembre passat per a la concessió d'un tramvia amb motor de vapor des de l'estació de Flaçà en el ferrocarril de Girona a Figueres fins a Palamós, passant per La Bisbal i Palafrugell, utilitzant la carretera de segon ordre de Girona al Pont Major i a Palamós i els camins veïnals de Palafrugell; i disposant que s'adjudiqui la mencionada concessió d'aquesta línia al senyor don August Pagès i Ortiz, amb subjecció al plec de condicions particulars aprovat per la reial ordre del dia 6 de febrer, que ha servit de base per a la subhasta. La longitud de la línia és de 33,4 Km, l’ample de via de 750 mm i la concessió de l’explotació per un període de 60 anys. Diumenge 30 de novembre de 1884: Es constitueix a Palamós la Sociedad del Tranvía del Bajo Ampurdán, amb un capital social d’un milió de pessetes...